Katıldığım eğitimde kendimiz ve başkaları tarafından nasıl algılandığımız olarak açıklamıştı İnfonet Genel Müdürü Taner Özdeş imajı. Ve 3 boyuta sahip olduğundan. Bunlardan birincisi; Öz imaj - kendimizi nasıl gördüğümüz, ikincisi; Algılanan İmaj - başkalarının bizi nasıl gördüğü ve son olarak; İdeal İmaj - kendimizi nasıl görmek ve başkalarına nasıl göstermek istediğimizdir.
İnsanların arkamızdan konuşmasını engelleme gibi lüksümüz yoktur, fakat bu konuşmaların olumlu veya olumsuz yönde gitmesini belirleyebiliriz. Bunun için algılanan imajı hep pozitifte tutmalı, ideal imajı ise hep yükseğe çıkarmalıyız. Olduğumuzdan daha iyisi olabileceğimize inanmalı ve göstermeliyiz.
Kısaca kişisel imaj sizin resminizdir. Genlerinizden gelen şeyleri değiştiremezsiniz, huy ve mizaç gibi fakat giyimin de imaj konusundaki olumlu katkısı tartışılamaz. Ve unutmayın iyi giyinmek sizi daha iyi kılar. İyi görünmek; öncelikli olarak özgüveni arttırır ve dolayısıyla öz imaj oluşturur, sonrasında ilişkileri geliştirir, performansı arttırır.
Kişisel imaj oluştururken dikkat edilmesi gereken tek şey tabi ki görünüm değildir, bunun dışında beden dilini kullanmayı bilmek ve iletişim tarzı (konuşma, dinleme, düşünme ve sunum) kişisel imaj oluştururken dikkat edilmesi gereken kavramlardır. Birisiyle tanıştığınızda, iş toplantısı veya arkadaş toplantısı farketmez, göz teması, mimik kontrolü -gülümsemek-, el sıkışmak ilk izlenim için çok önemli faktörlerdir. Tabi bunları yaparken kendinize duyduğunuz özgüven...
Ve son olarak da imajımızı oturtmak ve profesyonel etkiyi bırakabilmek için;
Yeterlik: Şunları analiz etmek yararlı olacaktır. Hangi konuda üstünsünüz? Hangi konuda iyisiniz? Hangi konuyu az çok becerebilirsiniz? En çok ağırlık vermeniz gereken alan üstünlük taşıdığınız alandır.
Güvenirlik: İşi yapabilecek görünmek. Uzmanlık alanınızın gerektirdiği dili ve terimleri doğru kullanıyor musunuz? Bunu şaşırtmak, kafa karıştırmaktan ziyade bilgilendirmek amacıyla mı kullanıyorsunuz?
Denetim: Duyguların, huyların ve gözyaşlarının denetlenmesi. Öfkenizi sergilerseniz bir özgüven yoksunluğunu açığa vurur, başkalarının size duyduğu güveni yitirirsiniz.
Özgüven: Özgüven insanların içinden gelir ve kendini dışarıda gösterir. Dik durmak, rahat nefes alıp vermek özgüvenin fizyolojik işaretleridir.
Tutarlık: Bir imajın etkili olabilmesi için tutarlı olması gerekir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder