28 Nisan 2011 Perşembe

Oyunun Kuralları Değişiyor

Yeni trendler neler olacak, yeni dönemde değişen dünyanın değişen tüketim ihtiyaçlarına nasıl cevap verilebilecek, dijital pazarlama nereye gidiyor ve şirketler için neler ifade ediyor vs... Tüm bu soruların cevabını oturup bir kere daha düşünmek gerekiyor artık. İşte bu yüzden;



Değişen ekonomik koşullar nedeniyle değişmesi gereken pazarlama stratejleri de gündeme geliyor. Bu nedenle de 2010 Pazarlama Zirvesi'nin konsepti Reset, Rethink, Recreate yani yeniden başlat, yeniden düşün ve yeniden tasarla oldu. Tanyer Sönmezer (Management Centre Genel Müdürü), zirvenin sloganının bu şekilde olmasını şöyle açıklıyor: "Yeni dönem bazı alışkanlıkların unutulması gereken bir dönem. Ayağımıza dolanan, iş yapış biçimlerimizi zorlaştıran herşeyden kurtulmamız gerekiyor. Artık geleneksel mecra neredeyse yok denecek kadar az kullanılmaya başladı ve bizim mecra diye gördüğümüz şey çok sık değişiyor. Böyle olunca bireyden pay almak pazardan pay almaktan çok daha zor ve daha etkili oluyor." 

Bu dönemde markaların pazarlama uzmanlarının hangi mecralarda yer almaları gerektiği konusunda kafalarında soru işaretleri olduğuna değinen Sönmezer'e göre artık tek mecra diye bir durum söz konusu değil, herkesin hemen hemen her mecrayı kullanması gerekiyor. Küresel kriz öncesinde insanlar satın almak istediklerini alıp daha sonra taksit taksit ödeme yöntemini seçerken artık değişen piyasa koşulları nedeniyle önce paralarını biriktirip daha sonra harcama yöntemine geçiyor. Bu nedenle de Sönmezer markaları uyarıyor: "Artık markaların daha hafızada kalır işlere imza atmaları gerekiyor. Çünkü tüketici artık uzun vadede kendisine fayda sağlayacak, hem de satın alımdan sonra da faydasına devam edecek bir strateji görmek istiyor." diyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder