3 Nisan 2011 Pazar

Bankacılıkda İnovasyon

Ekonomik getirisi olan gerçek dünya faaliyetlerine yeniliğin katılmasıdır inovasyon. Yani en basit tanımıyla farklı, değişik, yeni fikirler geliştirmek ve bunları uygulamaktır. Bu fikirler, daha önce çözülmemiş sorunları çözmek veya daha önceden karşılanmayan ihtiyaçlara cevap vermek amacıyla geliştirilebilir. Ya da zaten var olan pek çok ürün ve hizmeti daha güzel, daha kullanışlı, daha çok insanın işine yarayacak hale getirmeyi amaçlayabilir.


Bugün tek sektör olarak ele alalım inovasyonu ve günümüzde bankaların gerçekleştirdiği inovasyon örneklerini görelim.


Nedbank: Güney Afrika'nın en büyük bankalarından birisi olan Nedbank, inovasyonu gerçekleştirirken insanların ihtiyaçlarına ve farklılaşmaya değer veriyor. Ekolojik değerleri göz önünde bulundurarak kendi pazarlamasını ve reklamını güneş enerjisinden elektrik üreten reklam panoları ile yapıyor. Ayrıca bu panolardan elde edilen elektrik ile bir okulun mutfağı için gereken enerjiyi karşılıyor. 


WoW Kredi Kartı: Günümüz popüler online bilgisayar oyunlarından olan World of Warcraft kredi kartı sunumu ile kendi pazarlamasını yapıyor. Sunduğu kredi kartlarının tasarımı size ait oluyor, ve bu kartlarla oyun üyeliği kazanabiliyorsunuz. Aynı zamanda kart üzerinden yapılan harcamalar ile puan kazanıyor ve oyunu da ücretsiz oynayabiliyorsunuz. 


Umpqua Bank: Müşterilerini yaşam tarzlarına göre segmente ederek ürün ve hizmetlerini bu tarza uygun hale getiren Amerikan bankası Umpqua Bank, gerek düzenlediği konserler ve gezilerle gerekse şube içerisinde müşterilerine ev ortamını (çocuklar için oyun alanları, loungelar gibi) yaratarak sektöründeki inovasyonu başarılı bir şekilde uyguluyor. 


ING Direct Cafe: ING Bank çalışanları, cafe ortamında banka müşterisi ile bir araya gelip ilişki kuruyor. Aynı zamanda paralarını yönetmeleri konusunda, veya tasarruf konularında düzenlenen seminerler ve toplantılarla müşterilerine danışmanlık hizmetini de veriyorlar.

prosper.com: Bankacılık sektöründe faaliyet gösteren prosper.com aslında gayet basit ama işlevi ve geri dönüşü yüksek olan bir çalışmayla inovasyon çalışmasını yapıyor. Site şöyle işliyor, krediye ihtiyacı olanlar sisteme kayıt oluyor, ihtiyaçları olan miktarı ve ödeyebilecekleri faiz oranını belirliyorlar. Bu arada parasını kredi vererek değerlendirmek isteyenlerde yatıracakları para miktarını ve aynı şekilde faiz oranlarını belirliyorlar. İnternet sitesi ise iki tarafın belirlediği kriterlere göre birbirleri ile temas kurmalarını sağlıyor. 
eLayaway: Burada ise önce öde sonra al seçeneği sunuluyor. Bir ürün almaya karar verdiniz fakat ödeyebileceğinizden emin değilsiniz veya kredi kartı kullanmak istemiyorsunuz. İşte bu sitede istediğiniz ürünü seçiyor ve taksit seçeneklerinizi belirliyorsunuz. Ödemelerinizi tamamladığınızda ise ürünü alabiliyorsunuz. Eğer ödemede sıkıntı yaşar ve ücreti yatıramazsanız, o zamana kadar yaptığınız ödemeleri geri alabiliyorsunuz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder