27 Nisan 2012 Cuma

TTNET Genç Yeteneklerin Yanında!

TTNET’in “Yeteneğe Destek, Yaratıcı Ekonomiye Destek Projesi”yle, gençlerimiz yeni kariyer firsatlarını keşfediyor.

Bilişim sektörüyle tanışan gençler, aldıkları eğitimlerle iş hayatına hazırlanıyor. TTNET, Türk ekonomisine destek oluyor. Siz de bu ücretsiz eğitimler hakkında bilgi almak için hemen tıklayın.

Bir bumads advertorial içeriğidir.

23 Nisan 2012 Pazartesi

VRIO Analiz

Geçenlerde bahsettiğim gibi VRIO analizden de bahsetme zamanı geldi sanırım, hatta geçiyor...

Strateji derslerinin vazgeçilmezi, en çok kullanılan analizlerden biri olarak bugün VRIO'dan bahsedelim.

İlk olarak;

V: Valuable (Değerlilik)
Müşterilerin gözünden ürünüm/servisim değer teşkil ediyor mu? Mesela bir örnekle düşünürsek; ben bir pastaneyim ve her yerde bulunmayan ev yapımı ve organik malzemelerle hazırlanmış minik kekler yapıyor ve satıyorum, bu müşteriler için bir değer teşkil eder. Yani "Valuable" kısmı için "Evet" diyebilirim.

R: Rare (Nadirlik)
Benim ürünüm/servisim nadir bulunan bir şey mi? Eğer sıradan bir pastane olsam pastalarım, keklerim diğer pastanelerden ayrılamaz fakat hazırladığım minik kekler bana özel yani nadir bir ürünü piyasaya sunuyorum. Bu durumda "Rare" kısmı için de "Evet" diyebilirim.

I: Imitability - (Taklit edilebilirlik)
Burada aslında taklit edilip edilemediğimden çok ürünümün taklit edilebilmesinin masraflı/zor birşey olduğunu mu yoksa ucuz/kolay bir durum olduğunu mu ölçmem gerekiyor. Patenti benim elimde olan bir ürün için "Costly to imitiate" zordur yani "Evet" diyebilirim. Ama yaptığım minik kekler kolayca üretilebilecek ve çok masrafa gereksinim duymayan ürünler olduğu için "Hayır" demem gerekir.

O: Organization (Organizasyon)
Değerlilik, nadirlik ve zor taklit edilebilirliği destekleyen bir organizasyon yapısına sahip miyim? Lezzetli ve organik kek üreten bir pastane olarak bunların hepsine cevap verebilecek bir organizasyon yapısına sahip olmadığım için "Organization" için "Hayır" diyebilirim.

Şimdi bu sorularımıza cevap verdiğimize göre aşağıdaki tablodan çıkan sonuçalara da bir göz atalım...

Eğer analizimizin ilk sorusu olan "Valuable" kısmı için "Hayır" dediysem, rekabet etkileri konusunda firmama direk "Rekabette dezavantajlı" diyebilirim. Bu durumda performansımda normalin altında kalır.

İkinci olarak "Valuable" "Evet" ve "Rare" için "Hayır dediysem rekabet durumum "Eşitlik" ve performansım da normal konuma yükselir.

Bir üst seviye olan rekabette geçici avantaj için "Valuable" "Evet", "Rare" "Evet", "İmitability"ye ise "Hayır" demeliyim.  Performansım ise normallin üzerinde olarak değerlendirilebilir.

Ve son olarak "Valueable", "Rare",  "Imitability"nin yanında "Organization" için de Evet demişsem rekabette sürekli avantajlı duruma geçerek performansımı gene normalin üzerinde tutabilirim.



7 Nisan 2012 Cumartesi

Milano Chapter Moto Club: Ladies of Harley

Harley Davidson 2009 yılı için İtalya'da kendisi ve "özel" sahipleri ile ilgili oniki gerçek hikaye barındıran bir takvim hazırlamış.
Modeller "Milan Moto Club Derneği'nin bayanları" oldukları için özeller ve genellikle profesyonel model değiller. Modellerin kişisel düşünceleri ve renkler arasında bağlantı kurarak Giovanni Santarelli D'Angelo tarafından çekilen fotoğrafların tüm kazancı ise Milan'ın Buzzi Hastanesinin bakım ve onarım planının finansmanı için kullanılmış.















6 Nisan 2012 Cuma

Devasa Reklam Araçları 2

Ufak bir mola daha verip, günlük yaşantımızın içine giren reklam detaylarına (!) göz atalım hadi.

McDonald’s: McMuffin Kahvaltı

Dulcolax: Tuvalet Kağıdı
 

Siemens Mixer

Penline Stationary: Güçlü Bantlar

Lashblast Maskara

Moserbaer: USB Tırlar
 

McDonald’s: Kahveeeee
 

Zwilling Bıçaklar

Formula Toothcare: Kürdanlar

Martor Solingen: Keskin Jiletler

Smart: Kocaman Bisiklet Kilidi

Alteco Super Yapıştırıcı
 

Durex Performa: Ekstra Zaman

Oltimer Restorantları

Coop’s Boyalar

Gorge Grown Manavları

Powerhouse Spor Salonu
 

Ric Jiletleri